Solar Inverter Nedir ?
Inverter (Evirici)’ ler Güç Elektroniğinde DC gerilimden AC elde etmek için tasarlanan sistemlerin genel adıdır.UPS ve SMPS gibi devrelerin yapısında da Inverter bulunur.Solar Inverter Sisteminin çalışması için Solar sistemlere uygun tipte ve güçte aküler ve aküleri şarj etmek için gerekli voltajı sağlayacak olan Solar Paneller (Güneş Paneli) kullanmak gerekmektedir.Solar Inverter, akülerde yedeklenen 12-24-48 volt gibi değişiklik DC voltajları evlerimizde kullanmakta olduğumuz AC 220 Volt 50 hz’lik şebeke elektriğine çevirir.Solar Inverter sistemlerinde Invert işlemi yüksek gerilim ve akım altında anahtarlama yapabilen IGBT (Yalıtılmış kapılı bipolar transistör) olarak adlandırılan yarı iletken güç elemanları ile yapılmaktadır.
Solar Inverter Tamiri Nasıl Yapılır
Zaman zaman tasarım hataları, aşırı ısınma, şebeke gerilimindeki harmonik bozulmalar, Solar Akü grubunda ve Solar Panellerde meydana gelen kısadevreler, yükteki dengesizlik, ani gerilim düşümü ve yükselmesi gibi sebeplerle Solar Inverter’ler arızalanmaktadır. Kısa devre ve aşırı yük gibi durumlarda genelikle IGBT katında arıza meydana gelmekle birlikte gerilim düşümü ve ani gerilim yükselmesi gibi bazı durumlarda IGBT’ leri tetiklenen kontrol katında da arıza oluşabilmektedir.
KAPLANTEK olarak Solar Enerji Sistemlerinde kullanılmakta olan bir çok farklı tip ve güçte Inverter Kartının arıza tespitini ve tamirini başarı ile gerçekleştirmekteyiz.Teknik Servis Atölyemizde, sisteminizin gerçek çalışma koşullarına en yakın ortamı simüle ederek Inverter tamirlerinizi yüksek başarı oranları ile yapmaktayız.Talep etmeniz durumunda Solar Inverter devreye alma, parametre güncelleme ve yerinde arıza tespiti konularında da değerli müşterilerimize destek sunmaktayız.
Solar Inverter Arızalarının Engellenmesi / Azaltılması İçin Öneriler
Aşağıda sıraladığımız öneriler sisteminizin kararlılığı, verimliliği ve ömrü açısından dikkate alınması gereken hususlardır.
- Sisteminizin yapısını doğru hesaplayıp Solar Inverter, Güneş paneli ve Akü grubunuzun gücünü doğru belirlemeniz gerekiyor.Uygulamaya başlarken Inverter parametrelerini fabrika verilerine uygun bir şekilde ayarlamak gerekiyor.
- Inverter’leri devreye alırken kurulu güce uygun kablo kesiti kullanılması son derece önemlidir.
- Toz, yağ ve nem gibi olumsuz dış etkenlerin yıprandırıcı etkisini azaltmak için Inverter’lerin muhafazasının çok iyi yapılması gerekmektedir.
- Sistem bakımının periyodik aralıklarla yapılıyor olması, Inverter ve Akü grubunda giriş ve çıkış klemens bağlantılarının sağlamlığının kontrol edilmesi uzun ömürlü çalışma için gerekli bir koşuldur.
- Topraklamanın iyi yapılmış olmasına dikkat ediniz.Topraklama iyi yapılmamışsa bir kaçak akım veya arıza durumunda çarpılma ve yangın riskine neden olabilir.